לפרוסקופיה גינקולוגית היא טכניקה ניתוחית זער פולשנית בה דרך חתכים זעירים בדופן הבטן (0.5-1 ס"מ) מתבצעים ניתוחים בחלל הבטן והאגן.

כיצד זה מתבצע?

לפרוסקופיה גינקולוגית מתבצעת לרוב ע"י 3-5 פתחים זעירים בדופן הבטן. הפתח הראשון יהיה לרוב בתוך הטבור ודרכו תוחדר מצלמה לחלל הבטן והאגן. פתחים זעירים נוספים בגודל של כחצי ס"מ נעשים בצידי הבטן ודרכם מוחדרים הכלים הכירורגים הנדרשים לביצוע הניתוח.

בתמונה מימין ניתן לראות את שני החתכים האפשריים של ניתוח שמרני- אורכי או רוחבי. בתמונה משמאל ניתן לראות את החתכים המבוצעים בניתוח לפרוסקופי. החתך המרכזי לרוב נעשה בתוך הטבור כך שכמעט ולא נראית צלקת.

מה היתרונות בלפרוסקופיה הגינקולוגית לעומת ניתוח שמרני?

בעבר, ובמקומות רבים גם כיום, ניתוחי בטן ואגן גינקולוגיים היו נעשים ב"גישה פתוחה". בגישה זו מתבצע חתך גדול לרוחב הבטן או לאורכה והניתוח מתבצע עם פתיחה של הבטן.

הכירורגיה הלפרוסקופית מאפשרת להגיע לתוצאות ניתוחיות זהות לגישה הפתוחה- ולעיתים אף לתוצאות טובות יותר ויתרונותיה על ניתוחים פתוחים כוללים בין היתר:

- רמת כאבים פחותה משמעותית לאחר הניתוח

- סיכון נמוך יותר לסיבוכים כגון זיהומים ותסחיפים ריאתיים לאחר ניתוח

- משך אשפוז קצר יותר לאחר הניתוח

- חזרה מהירה יותר לשגרת החיים

- שמירה על האסטתיקה של הבטן. הפתחים בלפרוסקופיה כה קטנים שלעיתים קשה להבחין בהם.

 

 האם כל רופא נשים מומחה יכול לבצע לפרוסקופיה גינקולוגית?

תיאורטית כן אך בפועל קיימות רמות שונות של יכולות כירורגיות וכמובן נסיון שונה בין מנתחים.

האיגוד האוסטרלי לאנדוסקופיה גינקולוגית מונה 6 רמות של מנתחים לפרוסקופיים כאשר רמה 4 ומעלה נחשבת רמה ניתוחית גבוהה. רמות 5-6 שמורות רק למי שעבר הכשרה ייעודית לניתוחים לפרוסקופיים. פרופ' דיאור עבר הכשרה בניתוחים לפרוסקופיים מתקדמים באחד המרכזים המובילים באוסטרליה עם נפח ניתוחים גדול מאוד ובסיום ההכשרה הוגדר כמנתח ברמה 6- הרמה הגבוהה ביותר.

אילו ניתוחים גינקולוגיים ניתן לבצע בעזרת לפרוסקופיה?

ניתן לבצע כמעט את כל המגוון של הניתוחים הנדרשים בגינקולוגיה בעזרת לפרוסקופיה:

וניתוחים רבים נוספים

 

האם הניתוח מתבצע בהרדמה כללית? מה משך האשפוז לאחר ניתוח לפרוסקופי?

ניתוחים לפרוסקופיים מתבצעים בהרדמה כללית. משך האשפוז משתנה לפי סוג הניתוח אך ברוב המוחלט של המקרים ניתן ללכת הביתה כבר למחרת הניתוח.

כיצד מתכוננים ללפרוסקופיה גינקולוגית ומה ההכנות לפני הניתוח?

בלילה שלפני הניתוח מומלץ לשטוף היטב במים וסבון את איזור הטבור. לפני הניתוח יש להיות בצום 6-8 שעות מאוכל ו4-6 שעות משתיה, כפי שיומלץ ע"י המרדים במרפאה הטרום ניתוחית.

עם הגעתך למחלקה- תקבלי חדר בו תוכלי לשים את דברייך ולחכות לניתוח. בכל חדרי האשפוז בהדסה יש מקום ליד מיטת המטופלת למלווה שיכול להיות ליד המטופלת 24 שעות ביממה.

עם הגעתך למתחם חדרי ניתוח תפגשי את המנתח, את הצוות הסיעודי ואת הרופא המרדים בחדר הקבלה.

בכניסה לחדר הניתוח תתבקשי לעבור מהמיטה הרגילה למיטה המיוחדת בחדר הניתוח ובשלב זה יבוצע הליך המכונה פסק זמן בו כלל הצוות יזדהה בפנייך ויעבור יחד איתך על פרטי הניתוח וישאל אותך שאלות כלליות כגון רגישויות לתרופות.

בשלב הזה הרופא המרדים יחל את ההרדמה לניתוח שלרוב נעשית בתרופות דרך הוריד בזמן שמסיכת חמצן מונחת על פנייך. אנחנו מבינים שהסיטואציה בחדר ניתוח עלולה להיות לא נעימה ואפילו מפחידה וכל צוות חדר הניתוח ילווה אותך תוך כדי ההליך וישתדל לעזור לך ולהקל עלייך ככל הניתן.

לאחר שתרדמי יבוצע חיטוי סטרילי של הבטן והאגן, תכוסי בכיסויים סטריליים והניתוח יחל.

מה ההחלמה הצפויה לאחר לפרוסקופיה גינקולוגית?

ההחלמה לאחר לפרוסקופיה גינקולוגית תלויה בסוג הניתוח ובמנותחת. מאוד מומלץ לאחר הניתוח להתנייד כמה שיותר. ברוב הניתוחים הלפרוסקופיים אפשר לחזור מיד לכלכלה רגילה אך במקרים בהם נעשים ניתוחים שמערבים מעי, לרוב תקבלי הנחיות מדוייקות לגבי חזרה הדרגתית לכלכלה רגילה.

כמובן שבמהלך האשפוז ינתנו משככי כאבים לפי הצורך וכן ינתנו הנחיות מפורטות לטיפול בבית בתקופת ההחלמה.

 

חזרה לפעילות מלאה צפויה לרוב לאחר כ-10-14 יום.

פרופ' דיאור מתמחה בביצוע של ניתוחים גינקולוגיים לפרוסקופיים.

ליעוץ וקביעת תור לפרופ' דיאור לחצי כאן