רקע
הרחם מורכב משלוש שכבות. השכבה הפנימית נקראת רירית הרחם (אנדומטריום).
ברירית הרחם קיימים סוגים רבים של תאים ובינהם תאים בלוטיים שהם תאים שמפרישים נוזל.
היפרפלזיה של רירית הרחם הוא מצב שבו התאים הבלוטיים מתרבים והיא מאופיינת בתאים בגדלים ובצורה לא רגילים.
גורמי סיכון כוללים גיל צעיר בקבלת הוסת הראשונה, מנופאוזה מאוחרת, מיעוט לידות, טיפול בטמוקסיפן, השמנת יתר, סכרת ועוד.
כיום היפרפלזיה רחמית מחולקת לשני סוגים:
היפלפלזיה ללא אטיפיה
היפרפלזיה עם אטיפיה
בעבר היתה גם חלוקה להיפרפלזיה פשוטה (simple) ומורכבת (complex) אך למרות שעדיין יש המשתמשים במושגים הללו, החלוקה שתוארה למעלה (עם או בלי אטיפיה) היא החלוקה הנכונה.
סימפטומים
הביטוי הכי שכיח של היפרלפזיה רחמית הוא דימום רחמי לא סדיר, לעיתים לאחר שהמחזורים הפסיקו ולעיתים לפני הפסקת המחזורים. אולם, לעיתים לנשים עם היפרפלזיה רחמית אין סימפטומים והחשד עולה בעקבות בדיקת אולטראסאונד שגרתית.
אבחנה
דרך האבחנה הטובה ביותר (ה Gold standard) להיפרלפזיה רחמית היא ע"י דגימה של רירית הרחם. דגימה של רירית הרחם יכולה להעשות ע"י בדיקה שנקראת פיפל בה "קשית" צרה מוחדרת דרך צוואר הרחם לרחם ותאים נלקחים מהרירית לבדיקה. בדיקה זו נעשית לרוב ללא הרדמה והינה בדיקה פשוטה שכרוכה בכאב קל. לחילופין, ניתן לבצע דגימה של רירית הרחם ע"י גרידה או ע"י ביופסיה תחת היסטרוסקופיה ובדיקות אלו נעשות לרוב בהרדמה כללית.
טיפול
הטיפול בהיפרפלזיה של רירית הרחם תלוי בגיל האישה, ברצונה בפוריות ובסוג ההיפרפלזיה
היפרפלזיה ללא אטיפיה- במקרה זה הטיפול המועדף יהיה לרוב טיפול בפרוגסטרון. פרוגסטרון יכול להינתן ע"י כדורים דרך הפה או ע"י התקן תוך רחמי. במצב זה יש להמשיך לעקוב אחר רירית הרחם בביופסיות חוזרות.
היפרפלזיה עם אטיפיה- מאחר והסיכון להתפתחות ממאירות של הרחם (סרטן) במצב זה יכול להגיע לכדי כמעט 30%, הטיפול המועדף במקרה זה יהיה כריתת רחם. ניתוח זה יכול להתבצע בגישה לפרוסקופית זער פולשנית. במקרה של אבחנה כזו באישה שעדיין לא השלימה את תכנית הילודה שלה- ניתן לשקול טיפול שמרני בפרוגסטרון תוך מעקב צמוד.
ליעוץ וקביעת תור לפרופ' דיאור לחצי כאן