רקע
אנדומטריוזיס הינה מחלה גינקולוגית ממנה סובלות אחת מעשר נשים בגיל הפוריות, המתבטאת בעיקר בכאבי אגן ובהפרעה לפריון.
במצב תקין רקמת תאי רירית הרחם נמצאת רק בחלל הרחם. בנשים עם אנדומטריוזיס, רקמה זו נמצאת גם מחוץ לרחם. כשתאי רירית רחם נמצאים מחוץ לרחם נמשכים איתם גם תאי דלקת ונוצרים מוקדים של אנדומטריוזיס. המוקדים האלו יכולים להיות בגדלים שונים ובעומקים שונים והם יכולים להופיע בכל מקום בחלל הבטן והאגן: בשחלות, בחצוצרות, ברצועות שמחזיקות את הרחם, בכיס השתן, במעי ובמקומות נוספים. במקרים נדירים יותר ניתן למצוא את המוקדים הללו גם במקומות מרוחקים יותר כגון הריאות.
נוכחות המוקדים האלו עלולה לגרום לכאבים עזים מאוד, לבעיות פריון ולהפרעות תפקודיות משמעותיות.
סוגי המחלה
כיום מקובל לחלק את מחלת האנדומטריוזיס למחלה שטחית (מכונה גם "פריטונאלית"), למחלה עמוקה ולמחלה שחלתית.
מחלה שטחית- זו מחלה בה מוקדי האנדומטריוזיס נמצאים על האברים אך אינם חודרים אליהם.
מחלה עמוקה- במצב זה המוקדים חודרים לתוך אברים שונים. במקרים רבים נוצרת רקמת צלקת ובעקבותיה הידבקויות בחלל הבטן והאגן שלעיתים אף גורמת לשינוי מוחלט של המנח התקין של האברים בבטן ובאגן.
מחלה שחלתית- במצב זה ישנם מוקדים של אנדומטריוזיס בשחלה שבחלק גדול מהמקרים מתבטאים כציסטה שחלתית המכונה אנדומטריומה.
תסמיני הכאב
התסמינים השכיחים הם:
- כאבים חזקים מאוד בזמן וסת- כאבים שיכולים להתחיל מספר ימים לפני הוסת ולהימשך לכל אורכה ואף לאחריה.
- כאבים בקיום יחסים
- כאבים והפרעות בפעילות המעיים
- כאבים והפרעות במתן שתן
- כאבים כרוניים באגן
- כאבים בזמן ביוץ
- התקפי כאב בין וסתיים
חלק ניכר מהנשים סובלות מכאבים אגניים כרוניים לכל אורך החודש, מהתקפי כאב קשים ולעיתים הפגיעה התפקודית היא קשה ומשמעותית.
תסמינים נוספים
- תפיחות בטנית
- חולשה ועייפות
- דמם רקטלי או דמם במתן שתן
מאוד חשוב לציין שאין קורלציה בין דרגת המחלה לחומרת הכאב וגם מחלה שטחית ואף מחלה קלה יכולה לגרום לכאבים עזים ולפגיעה תפקודית קשה
פוריות
כשליש מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות גם מבעיות פוריות. הסיבה לבעיית הפוריות במקרים הקלים יותר קשורה ככל הנראה לסביבה הדלקתית באגן. במקרים החמורים יותר בהם שכיחה יותר בעיית פוריות, הקושי להרות נובע מסביבה דלקתית משמעותית ומפגיעה בחצוצרות ובשחלות.
למה זה קורה?
למרות מחקר רב בנושא, עדיין לא לחלוטין ברור מה המנגנון הגורם להופעת אנדומטריוזיס וככל הנראה מדובר בשילוב של מספר גורמים:
- אחת התאוריות השכיחות המסבירה אמנם רק חלק מתופעות האנדומטריוזיס מתארת דימום ויסתי "הפוך" בו הדימום הוסתי יחד עם תאים של רירית הרחם עובר דרך החצוצרות לחלל האגן וכך נוצרים מוקדי האנדומטריוזיס
- שינויים בתפקוד המערכת החיסונית
- השפעות הורמונליות
- קשר גנטי (יש יותר אנדומטריוזיס במשפחות)
- תאי צפק (פריטונאום) שהופכים להיות תאי רירית רחם
אנדומטריוזיס הינה מחלה שכיחה ביותר וההערכה היום היא שאחת מעשר נשים יכולה לסבול מאנדומטריוזיס, בדרגות חומרה משתנות. השכיחות גבוהה באופן משמעותי בנשים הסובלות מכאבי אגן כרוני ובקרב נשים הסובלות מאי פריון.
אבחנה וטיפול
כיוון שההסתמנות של אנדומטריוזיס יכולה להתבטא בצורות שונות ומגוונות ולהדמות למצבים גינקולוגים ורפואיים אחרים וכיוון שהמודעות למחלה לא מספיק גבוהה, לעיתים רבות האבחנה מתעכבת שנים רבות.
אנדומטריוזיס עמוק ושחלתי יכולים להיות מזוהים בבדיקה גופנית או בבדיקות הדמיה כגון אולטראסאונד מכוון לאנדומטריוזיס או MRI אך כיום, אבחנה של אנדומטריוזיס שטחי (וגם אבחנה סופית של אנדומטריוזיס עמוק) יכולה להעשות רק ע"י הדגמת נגעי אנדומטריוזיס במהלך ניתוח זער פולשני שנקרא לפרוסקופיה.
לאור כך שאנדומטריוזיס הינה מחלה כרונית, הגישה הטיפולית מוכוונת לטיפול ארוך טווח. הטיפול ארוך הטווח יכול לכלול שימוש מושכל בטיפולים הורמונלים שונים, טיפול ניתוחי, תזונה, פיזיותרפיה וטיפולים אלטרנטיביים. הטיפול הינו מורכב וניתן לכל מטופלת ומטופלת על פי אופן התבטאות המחלה, הסימפטומים מהן סובלת, המידע המתקבל מהבדיקה הגופנית ובדיקות ההדמיה השונות.
הטיפול התרופתי
אנדומטריוזיס הינה מחלה התלויה בפעילות האסטרוגן לצורך התפתחותה ופעילותה, על כן כדי למנוע את פעילות המחלה נעשה שימוש באמצעים הורמונלים שונים שמטרתם הפחתת גירוי האסטרוגן. הטיפולים ההורמונלים השונים כוללים: גלולות למניעת הריון, תכשירים המכילים פרוגסטרון, התקנים הורמונלים וכדומה. מחקרים רבים הדגימו שיפור בתסמיני הכאב בנשים שטופלו באמצעים הורמונלים שונים.
הטיפול הניתוחי
הטיפול הניתוחי מתבצע באמצעות ניתוח זער פולשני המכונה לפרוסקופיה. בניתוח זה מבוצע חתך של ס"מ אחד בתוך הטבור ועוד מספר חתכים מאוד קטנים (כ-5 ממ) בצידי הבטן. דרך החתכים הללו מוכנסת מצלמה וכלי ניתוח נוספים לאגן. במהלך הניתוח מבוצעת סקירה מדוקדקת של חלל הבטן והאגן לזיהוי כל נגעי האנדומטריוזיס בחלל הבטן והאגן.
לאחר זיהוי הנגעים ניתן לכרות אותם או לצרוב אותם. שתי הגישות אפשריות אך הגישה שפרופ' דיאור משתמש בה היא שיטת הכריתה כאשר מטרת הניתוח הינה הוצאה מלאה של נגעי האנדומטריוזיס הגורמים לתופעות מהן סובלת המטופלת. במקרים החמורים יותר מדובר בניתוחים מורכבים מאוד הדורשים מיומנות ניתוחית גבוהה מאוד ולכן הניתוחים הללו נעשים על ידי רופאים מנתחים שעברו הכשרה מתאימה לטיפול במקרים מורכבים. גם במקרים הקלים יותר, ההתערבות הניתוחית דורשת מיומנות גבוהה שמאפשרת בראש ובראשונה זיהוי של הנגעים שאת חלקם קשה לזהות ובהמשך טיפול בהם, מאחר ולעיתים קרובות נגעי האנדומטריוזיס נמצאים קרוב לאברים חשובים באגן ובבטן. מחקרים רבים הדגימו שיפור ניכר בתסמיני הכאב ובפוריות בנשים שעברו ניתוח לטיפול באנדומטריוזיס.
ראי כאן סרטון בו פרופ' דיאור מסביר מה עושים בניתוח לאנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס- הגישה ההוליסטית
מטרת הטיפול באנדומטריוזיס היא לעזור לאישה שסובלת מהמחלה לחזור לחיים תפקודיים ללא כאבים קשים ולעזור להרות למי שסובלת מבעיות פוריות. כיום ברור לחלוטין שהטיפול באנדומטריוזיס צריך להיות טיפול רב תחומי שיכול לכלול טיפול תרופתי, טיפול ניתוחי, טיפול ע"י רופאי כאב, פיזיותרפיה לרצפת האגן, תזונה מתאימה, טיפולים ברפואה משלימה ועוד.
לסיכום: אנדומרטריוזיס הינו מצב גינקולוגי שכיח מאוד עם השפעות משמעותיות על איכות החיים של הנשים הסובלות ממנו. האבחנה והטיפולים השונים דורשים הערכה מדויקת ע"י מומחה למחלה. ישנן דרכים רבות להקל על הכאבים ולטפל בבעיות הפוריות העשויות להתלוות למצב זה ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים של הסובלות ממחלה זו.
פרופ' דיאור הוא מקים ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס של המרכז הרפואי הדסה.
פרופ' דיאור התמחה בטיפול באנדומטריוזיס במרכז האנדומטריוזיס המוביל בתחום באוסטרליה. במסגרת הכשרתו פרופ' דיאור טיפל במאות רבות של חולות, ביצע כמות רבה ביותר של ניתוחים לפרוסקופיים לטיפול באנדומטריוזיס.
מאז חזרתו לארץ פרופ' דיאור מסייע לאלפי נשים הסובלות מאנדומטריוזיס, מבצע מאות ניתוחים מדי שנה ומוביל טיפול רב תחומי ששם את המטופלת במרכז.
בין היתר, פרופ' דיאור ארגן מספר כנסים גדולים בתחום- לרופאים ולמטופלות, מרצה בארגונים רבים ופועל רבות להעלאת המודעות למחלה בארץ.
ליעוץ וקביעת תור לפרופ' דיאור לחצי כאן