רקע

הרחם מורכב משלוש שכבות:

- השכבה החיצונית- עטיפת או קליפת הרחם המכונה גם סרוזה.

- השכבה הפנימית- רירית הרחם, מכונה גם אנדומטריום.

- השכבה האמצעית- שריר הרחם, מכונה גם מיומטריום. שכבה זו היא השכבה העבה ביותר של הרחם.

בכל אחת מהשכבות האלו יש תאים מסוג שונה ובעלי תפקוד שונה.

אצל נשים שסובלות מאדנומיוזיס, תאים מהשכבה הפנימית של הרחם (רירית הרחם, אנדומטריום) נמצאים בשכבה האמצעית של הרחם- בשריר הרחם.

מדוע זה קורה?

אין מידע טוב עדיין בספרות הרפואים לסיבת ההיווצרות של אדנומיוזיס אך ככל הנראה מדובר בשילוב של שני מנגונונים: נדידה של תאים מהשכבה הפנימית של הרחם לשכבה האמצעית או היווצרות של תאי רירית רחם בתוך שריר הרחם.

הסימפטומים

הסימפטומים מהם עשויות לסבול נשים עם אדנומיוזיס:

- דימום וסתי כבד מופיע בכמחצית מהנשים עם אדנומיוזיס

- כאב אגני כרוני

- כאבים משמעותיים בזמן וסת

נמצא גם קשר בין אדנומיוזיס והפרעות לפוריות ובעיות בזמן הריון אך חשוב לציין שלמרבית הנשים עם אדנומיוזיס (ובמידה ואין בעיות נוספות אחרות) אין בעיות פוריות או בעיות בזמן הריונות.

 

כיצד מאבחנים אדנומיוזיס?

ניתן לאבחן אדנומיוזיס בבדיקה גופנית ע"י רופא מיומן וכן בבדיקת אולטראסאונד ייעודית או MRI. המאפיין המרכזי של רחם עם אדנומיוזיס הוא היותו מוגדל ו"מגושם". אדנומיוזיס יכול להיות מבודד לאיזור מסויים בשריר הרחם או מפושט בכל הרחם. לעיתים נוצרות בשריר הרחם ציסטות שהן כיסי נוזל של תאי רירית רחם ואלו מכונות "אדנומיומות".

הטיפול באדנומיוזיס

הטיפול באדנומיוזיס תלוי מאוד בגיל האישה ובסימפטומים.

בנשים שמעוניינות בהריונות ניתן לטפל במגוון טיפולים הורמונליים. אחד הטיפולים היעילים ביותר למצב זה הוא טיפול בהתקן תוך רחמי שמפריש פרוגסטרון (כגון מירנה). אולם, מאחר ורוב הטיפולים ההורמונליים לא מאפשרים הריון, טיפולים אלו לא מתאימים לנשים שמנסות להרות.

בנשים שסיימו את תכניות הפוריות שלהן ושסובלות מסימפטומים על רקע אדנומיוזיס- הטיפול המומלץ הוא כריתה של הרחם. כריתת רחם יכולה להתבצע בגישה פתוחה או בגישה לפרוסקופית עם חתכים זעירים בדופן הבטן. אין צורך להוציא את השחלות בניתוח לטיפול באדנומיוזיס ולכן נשים שעוברות ניתוח כזה לא יסבלו מסימפטומים של גיל המעבר. דר' דיאור מתמחה בניתוחים לכריתת רחם בגישה לפרוסקופית זער פולשנית. על כריתת רחם תוכלי לקרוא כאן.

טיפולים נוספים אפשריים:

אמבוליזציה לעורקי הרחם: שיעורי ההצלחה נמוכים יותר לעומת ניתוח.

ניתוחים משמרי רחם: אמנם ניתוחים כאלו אפשריים אך הם קשורים בשיעור סיבוכים משמעותי בהריונות עתידיים.

ד"ר דיאור ביצע התמחות-על באחד המקומות המובילים בעולם לטיפול באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס ובעל נסיון רב בטיפול במצבים אלו.

ליעוץ וקביעת תור לד"ר דיאור לחצי כאן